Bizalommal
egymás felé

Képzeljünk el egy olyan világot, ahol mi felnőttek már kis kortól kezdve tudatosságra, őszinteségre, és kölcsönös tiszteletre tanítjuk a gyerekeket a saját példánkkal. Félelem nélkül, bizalommal elmondhatja, és el is tudja mondani mindenki azt, amit szeretne, vagy ami zavarja. Az együttműködés természetes, győztes-győztes megoldások születnek a magán-, és a közéletben is.
Így felnőhetne egy nemzedék, kreatív, szabadon gondolkodó, felelősségteljes, együttérző emberekből. Nem fáradnánk, és betegednénk bele a folyamatos feszültségekbe, aggodalmakba, konfliktusokba, mert a helyzetek többsége megoldható, ha megvan a szándék, a tudatosság, és a megfelelő kommunikációs készség.

Lehet nemet mondani

Milyen lenne így élni? Az első lépést már ma megtehetjük.

Nem hajszolnánk túl magunkat, mert tudnánk nemet is mondani, és annyi terhet vállalni, amit felelősséggel elbírunk. Bárki hibáztatása helyett tudatosan, felelősséggel döntenénk. Ebben a szemléletben tiszteljük a Természetet, odafigyelünk az egészségünkre, és egymásra. Nemcsak túléljük a mindennapok küzdelmeit, mert már nem annak fogjuk fel. Tartalmasabbá, értelmesebbé, szebbé válik az Élet. Milyen lenne így élni? Szerintem olyan, amit érdemes megvalósítani.

Hiszen a közösség az egyénekből áll, és minél több a tudatos, egészséges, boldogságra képes ember, az a többiekre is hat. Mennyivel könnyebb lehet az élet egy megértő szomszéddal, munkatárssal, családtaggal, az iskolában, az egészségügyben, a közlekedésben, és annyi más helyzetben. Mindehhez nagyban hozzájárul a pozitív hozzáállás és a tanulható erőszakmentes, együttműködő kommunikáció.

Az EMK szemlélete

és modellje lehetőséget kínál többek között:

  • feszültség, stressz oldására
  • konfliktus helyzetek békés megoldására
  • tudatosság fejlesztésére
  • empátia kialakítására magunkkal és másokkal
  • önmagunk képviseletére, erőszak nélkül – én üzenetek
  • őszinteség, felelősségvállalás fejlesztésére
  • megromlott kapcsolat javítására
  • együttműködés hatékonyságának a növelésére
“A világ csak belülről változhat meg”
Eckhart Tolle

https://forms.gle/tcpWVGQyzA2fyuhx5