Az Erőszakmentes Kommunikáció modellje 4 lépésben segít az együttműködő, tudatos kommunikáció elsajátításában. A hétköznapi helyzetek során van, hogy automatikusan reagálunk. Észre sem vesszük, hogy mi miatt alakul ki egy konfliktus. Bármilyen szó, tett, vagy gondolat kapcsán megjelenhetnek váratlan érzések, reakciók bárkiben. Ilyenkor talán szeretnénk érteni, most mi történik, mi a gond, és mi lehet a megoldás.

Csodálatos lehetőségünk van arra, hogy a tudatos figyelem, és az EMK segítségével meglássuk, megértsük, és szükség esetén megváltoztassuk azt, ami nem az együttműködéshez, hanem belső, vagy külső konfliktushoz vezet. Ha már kialakult, van mód a kezelésére, feloldására.

Röviden az EMK 4 lépéséről :

  1. Megfigyelés: Amikor jelen vagyunk, és figyelünk, képessé válunk megkülönböztetni az észlelt, érzékelt tapasztalásainkat a véleményünktől. Ezzel megnyílhat a kapu egymás, és egy tudatosabb, emberibb élet felé. Elmondhatjuk, mi él bennünk, és meghallgathatjuk egymást kritizálás, minősítés nélkül.
  2. Érzés: belülről induló érzések, reakciók, jelzések. Nem a külső körülmények, vagy mások okozzák, bár összefüggésben lehetnek velük. Az érzések arról tájékoztatnak, hogy milyen az aktuális belső állapota annak, akiben megjelentek. Vannak érzések, amiket akkor érzünk, mikor kielégül egy-egy szükséglet, és van, ami azt jelzi, hogy szükségünk van valamire.
  3. Szükséglet: Egyetemes dolgok, életenergiák, erőforrások, amelyekre minden embernek egyaránt szüksége lehet az élet fenntartásához, és annak minél teljesebb megéléséhez. Minél tudatosabbak vagyunk arra, hogy milyen állapot van épp bennünk, annál egyszerűbben és hatékonyabban tudunk tenni az aktuális szükségleteink kielégítéséért. Így feltöltődve válik erőforrássá. 
  4. Kérés / Köszönet: konkrétan megcselekedhető kérés megfogalmazásával, és kimondásával gondoskodhatunk a szükségleteink kielégítéséről. Köszönet nyilvánítással pedig kifejezhetjük a hálánkat azért, amit a másik tett,  amivel hozzájárult az életünk szebbé tételéhez. Ezzel azt is tudatosíthatjuk, hogy amire szükségünk volt, immár teljesült:)